SZC logo

Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum

OM kód: 203048/002 | 2660 Balassagyarmat, Hétvezér utca 26.

Intézmény logo

Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum Mikszáth Kálmán Technikum és Szakképző Iskola

 • Hírek
 • Közérdekű adatok
 • KRÉTA

Történet

Iskolánk története

Történet

Egészen az 1800-as évek végéig kell visszamennünk, hogy felleljük
településünk kereskedelmi oktatásának kezdeteit.

1888-ban nyitotta meg kapuit Balassagyarmaton az „alsófokú” Kereskedelmi Iskola. A századfordulót követő második évtől már az önállóan működő Ipari és Kereskedelmi Tanonciskolában folytatódott a képzés, majd a 2. világháború után sokrétű szakmai oktatás indult (pl. kereskedelem: fűszer-, vas-, textil-, vegyes- és cipőkereskedő; vendéglátás: cukrász,
szakács, pincér).

Jelentős változás 1960-tól következett be, amikor a balassagyarmati tanítóképzőt bízták meg a kereskedelmi és vendéglátó tanulók tanításával. 1974 és 1987 között a balassagyarmati iskola a salgótarjáni Kereskedelmi és Vendéglátóipari Iskola tagozataként működött, de később, 1987.
augusztus 1-től a balassagyarmati Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakmunkásképző Iskola tagozati jellege megszűnt, önálló igazgatású iskolává vált.


Ezekután gyorsan követték egymást a jelentős változások. 1988-89-től a szakmunkásképzés mellett beindult a szakközépiskolai oktatás is, majd 1990-től átvette az iskola a központi konyha működtetését, és 1991-ben megnyitotta kapuját a Tanbolt. 1991-92-től már levelező tagozaton is folyt a kereskedelmi és vendéglátóipari szakközépiskolai képzés. Tanteremhiány miatt megkapta az iskola a volt munkásőrség épületét még 1992-ben. Ez is csak időlegesen oldotta meg a helyhiányt, így elkezdődött a főépület bővítése, amelynek új szárnyát 6 tanteremmel és 2 bontóteremmel 1995-ben adtak át.

Az iskola infrastruktúrája tovább bővült 1994-ben. A megváltozott oktatási rendszer elengedhetetlenné tette a tanműhelyek létét, így 2 tankonyha és egy cukrászműhely került kialakításra a központi konyha mellett. Ezzel párhuzamosan zajlott a központi konyha tetőterének átalakítása/beépítése, amelynek célja az lett volna, hogy iskolánk vendéglátós tanulói saját tanszálodánkban, valós körülmények között tanulhassák szakmájuk fortélyait, de sajnos, az újabb változások miatt a beruházás nem fejeződött be.


Az 1999/2000-es tanévtől tovább bővült az oktatási paletta, elindult a határrendész gimnáziumi képzés. Az osztályok és csoportok számának bővülése miatt a 2003/2004-es tanévtől már a volt Vármegyeháza egy része is az oktatást szolgálja.

13 Az intézmény életében a közelmúlt legjelentősebb változásainak sora 2006-ban kezdődött. Ekkor egy intézményi összevonás révén megszűnt két intézmény (Bérczy Károly Középiskola, Mikszáth Kálmán KÉVG), és létrejött jogutódként a Mikszáth Kálmán Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola.1 A két jogelőd iskola oktatásban betöltött szerepét, feladatait egyesítve egy rendkívül összetett intézmény született. A „régi-új” intézmény összetettségének bizonyítéka, hogy foglalkozott közoktatással, felnőttoktatással, felnőttképzéssel egyaránt, mind gimnáziumi, mind szakközépiskolai és szakiskolai keretek között, mintegy előrevetítve – a gimnázium kivételével – a szakképzés jelenlegi szerkezetét.

A fent felsorolt oktatási tevékenységeit az intézmény Balassagyarmat mellett még további három településen végezte (Nagymaros, Nógrádsáp, Rétság). Ezután néhány év nyugalom következett az intézmény életében egészen a 2010/11-es tanév végéig, mikor elkezdődött intézményünk életében a sorozatos fenntartóváltás. 2011. július 1-től a Nógrád Megyei Önkormányzat lett a fenntartónk - Balassagyarmat Város Önkormányzatát váltva - mintegy fél évre. Majd a törvény erejénél fogva a Megyei Intézményfenntartó Központ (MIK) vette át fenntartásunkat. Ezt még két fenntartóváltás követte: 2013. április 1-től a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ; majd 2015. július 1-től mindmáig az Nemzetgazdasági Minisztérium a fenntartónk, az újonnan létrehozott Salgótarjáni Szakképzési Centrumon keresztül, amelynek egyik tagintézménye vagyunk nyolc másik szakképző iskola mellett. 


Partnereink

 • Európai Szakképzési Hét
 • Jagyutt Cukrászat
 • TESCO
 • Svejk Vendéglő
 • Gösser
SZC logo

Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum


  • Intézmény logo
  • Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum Mikszáth Kálmán Technikum és Szakképző Iskola

   2660 Balassagyarmat, Hétvezér utca 26.

  • Telefon: +36-35-501-190

   E-mail: mikszath@nmszc.hu

   OM azonosító: 203048/002

   Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2021/002379


  2023Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum Mikszáth Kálmán Technikum és Szakképző Iskola